PRVNÍ ZKOUŠKA S JAROSLAVEM SVĚCENÝM

Zář 28, 2023 | Aktuality

Když Smiling String Orchestra získal v roce 2019 výroční cenu Hradecká múza, byl cenou Primus inter pares oceněn i houslista Jaroslav Svěcený. Už tehdy si slíbili, že si spolu někdy zahrají. Pak přišel covid, ale i když spolupráci pozdržel, nezastavil ji 🙂 Orchestr spolu s Jaroslavem Svěceným vystoupí 3. října v Muzeu východních Čech v rámci prezentace zlaté pamětní mince a přednesou skladby z díla Antonia Vivaldiho. Ve čtvrtek 28. září si v učebně orchestru na ZUŠ na Jihu poprvé spolu zahráli.

Jaroslav Svěcený se narodil v Hradci Králové v hudební rodině a stejně jako dnešní členové orchestru navštěvoval hudební školu. „Sídlila na Dukelské třídě, ale ten objekt už bohužel neexistuje, protože musel ustoupit stavbě tehdejšího Prioru. Byla to škola, která byla předchůdkyní obou současných základních uměleckých škol v Hradci. No a na Střezině pak vyučovala i má paní učitelka Stránská,“ zavzpomínal Jaroslav Svěcený.

„Do hudebky mě přihlásil můj děda, kapelník a houslista. Ve škole jsem začal rozvíjet housle a hrál jsem jako vedlejší obor klavír, učil jsem se nauku. Pak jsem také začal hrát s akordeonovým orchestrem. Samozřejmě ne na akordeon, ale doprovázeli mě. Ovšem díky tomu jsem k tomuto nástroji získal vztah a dnes hraju s nejlepšími akordeonisty této země,“ prozradil na sebe houslista, který věří, že spolupráce s dirigentem Mikulášem Ježkem a jeho orchestrem neskončí koncertem v muzeu.