Orchestrální mozaika – velký koncert v Aldisu v Hradci Králové

Zář 10, 2023 | Aktuality

Největší akcí letošního roku byl koncert Orchestrální mozaika. Ve velkém sále Kongresového centra Aldis v Hradci Králové se v úterý 13. června 2023 uskutečnilo setkání hned čtyř velkých orchestrů. Naše pozvání navíc přijali i přátelé z USA – The Šust Family. Díky Michaelovi, Colleen a Christy jsme opět zavzpomínali na turné po Americe. Ale jinak byl program koncertu zbrusu nový a propojoval jak regiony, hudební tělesa, tak i  žánry a umělecké obory.

Posluchačům se postupně představili Orchestr ZUŠ Boskovice z Jihomoravského kraje, který vede dirigent Jiří Gužík, akordeonový orchestr SAFARI ze ZUŠ Střezina s dirigentem Radkem Škeříkem a obě části našeho orchestru, tedy Malý orchestr a Smiling String Orchestra pod vedením dirigenta Mikuláše Ježka. Každému ze souborů byl vyhrazen zhruba čtvrthodinový blok, v němž představil svou tvorbu. Ještě předtím o stručně o jejich historii i současnosti pohovořila moderátorka Zuzana Boučková, která celý večer uváděla.

Díky Jiřímu Gužíkovi, který speciálně pro tuto příležitost zkomponoval dvě skladby, se na závěr koncertu sešli všichni účinkující a společně je zahráli. Skladba Tam za řekou, inspirovaná hudbou z pohádky Princezna zakletá v čase, a Židovská suita vyzněla v podání více než 80 hudebníků na jednom pódiu opravu mocně a divákům přinesla úchvatný zážitek. Je neuvěřitelné, jak se podařilo všechny součásti nově vzniklého vlastně symfonického orchestru sladit na jedné generální zkoušce. Jen organizátorům takové množství hráčů trochu zamotalo hlavu, než se vymyslelo přesné uspořádání pódia. Ale jeho rozměry byly naštěstí dostatečné. Za to děkujeme zejména sponzorům, protože bez jejich podpory bychom koncert v takto velkém sále s dostatečným jevištěm nemohli uspořádat. Naše díky patří zejména společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové, ale také našemu dlouholetému podporovateli Františku Kinskému a statutárnímu městu Hradec Králové.

I díky nim bylo pro mladé hudebníky připraveno v zákulisí občerstvení a také bylo možné spojit síly se střezinskými výtvarníky, kteří pod vedením vedoucího oboru Marka Bělohlávka připravili výstavu. Speciálně pro tento koncert vzniklo sedm velkoformátových pláten, inspirovaných hudebními skladbami, z nichž některé v průběhu koncertu zazněly. Díla byla vystavena přímo na pódiu, za hudebníky, a doslova rozzářili scénu. Další čtyři plátna, již menšího rozměru, byla vystavena ve foyer.

Židovská suita arr. Jiří Gužík, pod vedením Mikuláše Ježka hrají Orchestr ZUŠ Boskovice, Safari a Smiling String Orchestra.

Židovská suita – YouTube