Tři ceny ze tří soutěží

Dub 2, 2023 | Aktuality

Obrovský aplaus a gratulaci posíláme naší houslistce Emě Kaslové. Koncem března se za pouhých sedm dní se zúčastnila tří náročných soutěží, dvě byly dokonce s mezinárodní účastí. Ve všech byla úspěšná a přivezla ocenění.

Největší odměnou, kterou náročný týden přinesl, je jistota, přesnost a současně procítěnost, s nimiž Ema svůj program přednesla. Její výkon ocenila i odborná porota. V neděli 26. března získala 2. cenu na mezinárodní soutěži O cenu Václava Krůčka v Novém Jičíně. V mezinárodní konkurenci mladých houslistů z Česka, Slovenska a Polska uspěla se skladbami Antonína Dvořáka Romantický kus č 2 a Jeana Baptista Accolaye, 1. věta Koncertu a moll.

O týden později v sobotu 1. dubna pořádala ostravská Janáčkova konzervatoř 21. ročník interpretační soutěže Pro Bohemia 2023. Ema i za tak krátkou dobu dokázala ještě zlepšit svou hru, fantasticky přednesla zejména Accolayův koncert. Ostravská soutěž byla mimořádně kvalitně obsazena, první cena v Emině kategorii putovala do Polska. Její excelentní výkon porota ocenila 3. cenou. Oporou během soutěže byl Emě pan učitel Mikuláš Ježek, který ji učí hře na housle už několik let a soutěžní program spolu nacvičili, a také klavíristka Hana Přibylová, která ji během vystoupení doprovázela. I jim srdečně gratulujeme.

A do třetice – ve středu mezi oběma těmito soutěžemi se konalo krajské kolo soutěže ZUŠ. Smyčcové Erizo kvarteto s Annou Magdalenou Svobodovou, Emou Kaslovou, Matějem Čečkou a Matoušem Pokorným tu vybojovali krásnou 1. cenu. Pod vedením Mikuláše Ježka si připravili 3. větu Kvartetu č. 1 D dur Carla Dittersdorfa a 4. větu Kvarteta č. 1 Felixe Mendelssohna-Bartholdy. Společně hrají teprve od počátku školního roku. Je obdivuhodné, jakou cestu za tuto krátkou dobu urazili.

Těšíme se až kvarteto i Emu sólově uslyšíme na některém z koncertů a přejeme jim, ať jim to ladí a hraje i nadále.