Soustředění zakončil koncert s premiérou dvou nových skladeb

Dub 24, 2023 | Aktuality

Malou premiéru si členové orchestru připravili pro přítomné na koncertě, který se v neděli 23. dubna uskutečnil na závěr soustředění v areálu kláštera nad Králíky na Orlickoústecku. Právě zde orchestr už od pátku pilně zkoušel nový repertoár, z něhož část zahrál v neděli v sále Poutního domu.
Poprvé tu zazněly dvě skladby, které zkomponoval Jiří Gužík, zástupce ředitele ZUŠ v Boskovicích a dirigent tamního školního orchestru, s nímž společně vystoupíme na dvou koncertech v závěru května (Boskovice) a v polovině června (13. června v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové). První je melodie Tam za řekou z filmové pohádky Princezna zakletá v čase a druhou Židovská suita. Obě skladby oplývají dynamikou, která nenechá posluchače chladným. Jednotlivé nástroje se doplňují, žertují, aby během chvíle zvážněly do jemné, teskné linky. Těšíme se, jak budou znít v Aldisu, kde je společně uvedou hned tři orchestry.
Kromě těchto dvou skladeb přednesl orchestr Impromptu Jeana Sibelia a dvě filmové melodie – z filmu Císařovy nové šaty z dílny skladatelky Rachel Portman a úvodní melodii seriálu Zdivočelá země.
Soustředění to byly hodiny a hodiny intenzivní práce. Ale samozřejmě se i tentokrát našly chvilky na odpočinek a relaxaci. A tak protože bylo krásné sluneční počasí, zahráli jsme si fotbal, šli na procházku, kde nás očaroval výhled na masiv Králického Sněžníku a také jsme připravili překvapení pro naši Lucku, koncertního mistra orchestru, která slavila narozeniny. Ještě jednou přejeme vše nejlepší! 🙂