Leggiero kvinteto se zúčastnilo prestižní mezinárodní soutěže Concertino Praga

Kvě 1, 2021 | Aktuality

Smyčcové kvarteto orchestru, posílené o kontrabasistu Matyáše Blahu, se v letošním roce přejmenovalo na Leggiero kvinteto a zúčastnilo se prestižní mezinárodní soutěže Concertino Praga. Pod vedením Mikuláše Ježka nastudovali hráči skladbu Antonína Dvořáka: Smyčcový kvintet G dur, opus 77, č. 2, 1. věta Allegro con fuoco a 3. věta Poco andante.

Leggiero kvinteto hraje v obsazení Marie Bařinová, 1. housle, Anna Vernerová, 2. housle, Ondřej Metelka, viola, Anna Marie Kadečková, violoncello a Matyáš Blaha, kontrabas.

Komorní kategorie letošního ročníku soutěže Concertino Praha se zúčastnilo 28 souborů z několika zemí. Nebylo určeno nástrojové obsazení ani nebyl pevně dán počet hráčů. Přihlásit se mohli hudebníci od dua až po kvinteto. Do finále, které se uskuteční 17. září, postoupily pouhé čtyři soubory. Leggiero kvinteto mezi nimi sice není, ale rozhodně neskončilo v poli poražených. Podle sdělení organizátorů bylo kvinteto v druhé desítce soutěžících. Je to mimořádný úspěch. Už proto, že bylo jediným souborem reprezentujícím základní umělecké školy.

Cesta, kterou museli členové kvinteta ujít, než byla pořízena výsledná nahrávka, byla doslovně trnitá. Vždyť pandemie koronaviru zastavila výuku ve školách, včetně uměleckých, jeden čas nebylo možné ani cestovat mezi obcemi. Vše bylo o to složitější, že hra v souboru není pouze o nastudování a přesném zvládnutí svého partu partu, ale o souhře a společném cítění skladby. Vítězstvím pro všechny proto byla už skutečnost, že se mohli nakonec sejít v sále královéhradecké filharmonie a zde skladbu v profesionálních podmínkách natočit. Za hudební režii a finální podobu nahrávky děkujeme Jakubu Stratílkovi.

MARIE BAŘINOVÁ:

„Nejtěžší na zkouškách, bylo najít prostor, kde zkoušet 🙂 A pak soustředit se několik hodin, kdy jsme všichni byli zarouškovaní. Na natáčení v sále filharmonie pro ně bylo určitě nejsložitější vyrovnat se s akustikou. Po tom, co jsme zkoušeli v malých prostorách a kde jsme se slyšeli až moc, to byl šok sedět na pódiu koncertního sálu, kde jsem najednou neslyšela ani sekund vedle sebe.“

MATYÁŠ BLAHA:

„Za mě bylo v průběhu zkoušek určitě nejtěžší udržet pozornost. A i proto bych chtěl zdůraznit, že při zkouškách mi velmi pomohla všechna poskytnutá kafča, sušenky, buchty, bábovky a dortíky. Posílám díky všem pečícím.“

Concertino Praga – Dvořákova rozhlasová mezinárodní soutěž pro mladé hudebníky se koná od roku 1966. Jedná se o víceoborovou soutěž, jejímž posláním je vyhledávat mimořádné talenty do 15, resp. 16 let, v případě komorních souborů do věku v průměru do 20 let . Soutěžící posuzuje mezinárodní odborná porota ve dvou kategoriích – sólové a komorní hry. Kategorie komorní hry se koná s dvouletou periodicitou. V prvních kolech porota hodnotí soutěžící anonymně na základě zaslaných nahrávek. Finálové kolo v obou kategoriích je veřejné a má formát koncertu, který probíhá v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Smyčcový kvintet G dur zkomponoval Antonín Dvořák v roce 1875. Je považován za nejosobitější skladbu ve skladatelově dosavadním vývoji. Ve srovnání s předchozími komorními díly je to hudba nejen technicky vytříbenější a tektonicky vyváženější, ale i zvukově působivější – nezvyklé použití kontrabasu na místě pátého nástroje umožnilo přenést part violoncella do vyšší, zpěvnější polohy. První věta kvintetu je komponována v pravidelné sonátové formě o dvou tématech. Třetí věta v pomalém tempu je typickou ukázkou Dvořákovy lyriky. Větu ovládá citově hluboký zpěv v široce rozklenutých melodiích, který je jen ve střední části na okamžik oživen vzrušenějším úsekem.

https://www.youtube.com/watch?v=siR4NdomEEI&t=261s

https://www.youtube.com/watch?v=7GGrN4QcJpY