Ani letos nechyběl v našem programu koncert v Osicích

Říj 5, 2020 | Aktuality

První koncert Smiling String Orchestra po vynucené covidové přestávce a letních prázdninách se odehrál v sobotu 5. září v Osicích u Hradce Králové. Byl premiérový v mnoha ohledech. Přestože stojíme na úplném začátku školního roku, představil orchestr pod vedením dirigenta Mikuláše Ježka zcela nový repertoár. Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl plný a všichni – hudebníci, rodiče i posluchači z řad místních obyvatel, si plnými doušky vychutnali omamný zážitek, který může dát pouze hudba.

Na úvod Bodla kvartet s noblesou sobě vlastní a pečlivou interpretací uvedl první větu Dvořákova Amerického kvartetu. Poté ve dvou skladbách jako sólisté vystoupili kontrabasista Matyáš Blaha a houslista Jakub Krtička, aby se následně oba představili i jako autoři. Orchestr premiéroval Kubovu Serenádu a Matyášovo Rondeau, obě dedikované SSO.

Následující Sukova hráčsky i posluchačsky náročná, současně však mistrovská Serenáda pro smyčcový orchestr se zdála být vrcholem koncertu, kdyby jako třešnička na dortu nepřišel Vivaldiho Koncert pro čtvery housle. Živá, barokně rozkošatělá a radostná skladba byla plná houslových dialogů, v nichž si jednotlivé hlasy postupně i provázaně přebíraly divákovu pozornost. Ovšem natolik koncentrovaně, že celek působil kompaktně s jemně broušenými hlasy jednotlivých houslí. V nich se představily Marie Bařinová (1. housle), Štěpánka Zámišová (2. housle), Gita Hujbertová (3. housle), Eliška Víravová (4. housle).

PROGRAM KONCERTU
1. Antonín Dvořák: Americký kvartet, 1. věta Allegro ma non troppo
Bodla kvartet: 1. housle Anna Vernerová, housle Marie Bařinová, viola Ondřej Metelka, violoncello Anna Marie Kadečková

2. Albert Roussel: Suita pro kontrabas a smyčcový orchestr, 1. Bourée, 2. Sarabanda, 3. Gigue
instr. Daniel Vlček, kontrabas: Matyáš Blaha

3. Jakub Krtička: Serenáda pro SSO

4. Jules Massenet: Meditace (z opery Thais)
housle: Jakub Krtička

5. Matyáš Blaha: Happy Rondeau for SSO

6. Josef Suk: Serenada pro smyčcový orchestr, 1. věta Andante con moto

7. Antonio Vivaldi: Koncert pro čtvery housle, 1. věta Allegro
Marie Bařinová (1. housle), Štěpánka Zámišová (2. housle), Gita Hujbertová (3. housle), Eliška Víravová (4. housle)